Muhallebili Kadayıf Tatlısı


"Yemekteyiz" programlarından birinde görmüştüm; erkek yarışmacılardan biri kadayıfı kavurup muhallebinin üzerine dökmüştü. O zamanki düşüncelerimi çok iyi hatırlıyorum; "bu mu tatlı şimdi, daha uyduracak neler var acaba!" diye çok yadırgamıştım. Nasipte yapmak varmış ve tadına bakmak tabi ki :) Demek ki; önyargılı olmak çok yanlışmış, belki de nice güzel lezzetleri "ay ben onu hayatta yemem" diyerek elimizin tersiyle bir kenara itiveriyoruz. "Mutlaka deneyin!" ibaresini her yaptığım için söylemiyorum, ama bu tatlı için kesinlikle kullanıyorum. Denemezseniz üzülürsünüz :) Hatta kavrulan kadayıflar öylesine lezzetli oluyor ki, bu haliyle bile pastaların, tatlıların, dondurmaların üzerinde kullanılabilir.

Malzemeler:

Kadayıfı hazırlamak için:

- 250 gr. tel kadayıf
- 1 su bardağından iki parmak az toz şeker
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 1 su bardağı dövülmüş ceviz

Muhallebisi için:

- 1 litre süt
- 3 yemek kaşığı un
- 3 yemek kaşığı buğday nişastası
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 adet şekerli vanilin
- 1 kutu süt kreması veya 1 poşet krem şanti

Yapılışı: Krema dışındaki tüm malzemeler bir tencere içerisine alınarak muhallebi gibi pişirilir.(Muhallebi sıcakken kadayıfın üzerine dökerseniz, kadayıfın kıtır özelliği bozulup yumuşadığı için muhallebiyi önce pişirmeyi tercih ediyorum.) Ocağın altı kapatıldıktan sonra içerisine krema da eklenerek iyice karıştırılır ve soğumaya bırakılır. (Ara ara muhallebi karıştırılarak üzerinin kabuk tutmaması sağlanır) Bu arada büyükçe bir tava içerisine tereyağı konularak içerisine kadayıflar ilave edilir. Orta ateşte kadayıflar kahverengine dönene dek yaklaşık 10 dakika kadar kavrulur. Tava içerisine toz şeker ve dövülmüş cevizler ilave edilerek bir 10 dakika daha kavrulmaya devam edilir. Ocak kapatıldıktan sonra kadayıflar soğuk bir yere alınarak soğumaya bırakılır. Kadayıfın yarısı büyük dikdörtgen borcamın zeminine serilir. Bunun üzerine muhallebi, onun üzerine de kadayıfın kalan kısmı yayılarak ılınmaya bırakılır. Tatlı iyice ılındıktan sonra buzdolabına alınarak soğutulur. Dilim dilim kesilerek servis edilir.

You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Muhallebili Kadayıf Tatlısı"

Yorum Gönder