Yağlı Turşu (Çabuk Turşu)

Bayram yaklaşırken, et yemeklerinin yanına çok güzel giden, yenilen tatlıların ardından gelen baygınlık hissini yatıştıracak ve yapılması çok kolay bir turşu tarifi vermek istedim. Yapıldıktan hemen sonra, turşunun soğuması ile birlikte yenilebildiği için turşunun bir diğer ismi de "çabuk turşu". Buz dolabında 2-3 hafta dayanabiliyor, tabii yememeye dayanabilirseniz :) Bayram için yapın, afiyetle yiyin...


Malzemeler:

- 1 kg. üçburun biberi (Balıkkesir biberi de denen, ince kabuklu, alt kısmı sivri değil, üç parça halinde küt burunlu, bir çeşit çarliston biber.)
- 1 su bardağı ayçiçek yağı
- 1 su bardağı sirke
- 1 su bardağı su
- 10-12 adet sarımsak
- 5-6 dal maydanoz
- 1 yemek kaşığı tuz

Yapılışı: Yağ, sirke, su ve tuz yayvan bir tencereye konularak kaynatılır. Yıkanarak sap ve tohum yatakları alınan biberler 5-6'lı gruplar halinde kaynayan karışıma atılır. Ara-sıra maşa ile biberlerin üstlerine bastırılarak içlerine kadar karışımın tesir etmesi sağlanır. Biberlerin renkleri yeşilden sarıya dönene dek kaynatılarak bir borcama alınır. Tüm biberlere aynı işlem uygulandıktan sonra üzerine ayıklanmış maydanozlar serpiştirilir. Hala kaynamakta olan (ve suyu bayağı azalmış olan) karışımın içerisine halka halka doğranmış sarımsaklar atılarak 2-3 dakika daha kaynatılır ve suyu ile beraber biberlerin üzerine dökülerek soğumaya bırakılır. İnanın yazması, yapmasından daha uzun sürdü, yapımı ile lezzeti arasında ters orantı olan harika bir lezzet...

You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Yağlı Turşu (Çabuk Turşu)"

Yorum Gönder