Yufka Mantısı


Sizin de öyle olur mu? Akşam iftara 2-3 saat kala gözümün önünde çeşit çeşit yemeklerin suretleri uçuşmaya başlar, falasıyla yemek dergisi karıştırmak veya internette şöyle bir gezinmek isterim. Sonra tariflerden bir tanesi, sanki 40 yıldır beklediğim o yemekmiş gibi beni mıknatısvari çeker, bütün enerjimi malzemelerini temin etmek ve yemeği hazırlamak için harcarım. Büyük bir iştahla masaya otururum 2. kaşıkta da patlayacakmışcasına doyarım, son 1-2 saatimi ona harcadığım için olsa gerek :) İşte bu aklıma düşenlerden biriydi Yufka Mantısı. Midemi hemen şişirmesine rağmen oldukça lezzetliydi, şiddetli oruç sancısı çekenlere duyurulur :)

Malzemeler:

- 3 adet yufka
- 400 gr. kıyma
- 1 adet irice soğan
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1/2 çay bardağı süt
- 1 tatlı kaşığı yoğurt
- tuz, karabiber, kimyon

Sosu için:

- 1 su bardağı yoğurt
- 3-4 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- kırmızı pul biber

Yapılışı: Kıyma, küçük küp küp doğranan soğan ve baharatlar hep beraber harmanlanarak yoğrulur. Yufkaların herbiri ortadan ikiye kesilerek üzerlerine birlikte çırpılmış süt-yoğurt-sıvı yağ karışımı sürülür. Geniş olan tarafına boydan boya kıymalı harçtan yayılarak uç kısımları biraz içe kıvrılarak rulo şeklinde sarılır. Herbir rulo bu şekilde hazırlandıktan sonra iki parmak kalınlığında kesilerek, açık kısımları üste gelecek şekilde tepsiye dizilir. Üzerine yağ gezdirilerek önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında, yufkaların kenarları hafif kızarana kadar pişirilir. Servis için sarımsaklı yoğurt ve tereyağda hafif çevrilmiş pul biber hazırlanarak üzerine dökülür. Sonrası mı? Ağızlar yansa da üfleye üfleye afiyetle yenilir...

You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Yufka Mantısı"

Yorum Gönder