Baklava Yufkası ile Börek

Baklava Yufkasi ile Borek

Baklava yufkası ile yapılan börekle ilk sevgili Bahanem Müge'deki harika çay saatimizde tanıştım. Normal yufkaya göre daha ince oluşu ve elbette nişasta ile açılmasının verdiği tatlılık bence böreğe inanılmaz lezzet katıyor! Böyle ağzınıza aldığınız ilk ısırıkta çıkan ses ve damağınızdaki tatlı tuzlu lezzet inanılmaz. Şuanda bu satırları yazarken ağzımdan akan suyu zor topluyorum inanın. Yani bence siz artık böreği sadece baklava yufkası ile yapın :) Ya da ben çok hamaratım derseniz kendinizde açabilirsiniz. Onun tadıda bir başka olur...

Sarıyer Böreği

Böreğin bu haliylede Canım Mügggeeeccciiim'in eşine düzenlediği doğum gününde tanıştım. Allahım bu Müge'ler yüzünden sanırım ben formumu asla koruyamayacağım :)) Hünerli Müggeecciim kıymalı böreği bu haliyle tam olarak Sarıyer Böreğine dönüştürmüştü. Ondan bir kaç kez yedim ama kendim yapmak ancak bu ramazana nasip oldu. Tabii bunun için yufkasınıda bizzati Müge bana kendi temin etti. Bak dedi en iyisi bu al bununla dene. Pişman olmazsın ;) Eee madem öyle gel böyle...

Malzemeler (1 standart fırın tepsisi börek için. 16 adet börek.)
  • 12 adet baklava yufkası
  • 1/2 kg kıyma
  • 2 baş kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü (sapları ayıklanmış 10 dakika kaynar suda bekletilmiş.)
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kekik
  • Ayçiçek yağı
  • 1 yumurta sarısı
  • Çörek otu
Yapılışı
  1. Kuru soğanlar küçük küpler halinde doğrayın.
  2. Bir tencerede çok az yağ ile soğanlar yumuşayıp hafif renk değiştirine kadar kavurun.
  3. Kavrulan soğanlara kıymada ilave edilip kıyma kavrulana kadar iyice pişirin.
  4. Tuz, karabiber, kekik ve şeker ilave edilip karıştırın.
  5. Sıcak suda bekleyen kuş üzümleri süzün.
  6. Ocağın altını kapatıp kuş üzümlerini tencereye ilave edin ve karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp soğuması için bir kenara alın.
  7. Tezgaha bir kat baklava yufkasını serin. Üzerine fırça yardımı ile nazikçe sıvıyağ sürün. Normal yufkaya göre epey ince olduğu için biraz hassas davranmakta fayda var. Sonra bir kat daha yufka koyun. Onuda yağlayın. Üçüncü katıda koyduktan sonra yağlamayın.
  8. Kıymalı harctan yufkanın üzerine yayın. Çok fazla harç kullanmanıza gerek yok ama genede elinizi korkak alıştırmayın. Aşağı yukarı 2 tahta kaşık kadar harç kullanabilirsiniz.
  9. Yufkayı uzun kenarından ne çok sıkı ne çok gevşek olmayacak şekilde nazikçe sarın. Tırtıklı bir bıçakla dört eşit parçaya kesin. Tepsiye dizin. Tepsiyi yağlamanıza gerek yok. Böreğin yağı yetiyor.
  10. Diğer yufkalar ve kalan harç için aynı adımları tekrar edin. (7-8-9.adımlar). Toplamda 16 adet börek elde etmiş olacaksınız. Bu da zaten bir tepsiyi dolduruyor.
  11. Böreklerin üzerine yumurta sarısını sürün. Çörek otu serpin. En az 1 saat buzdolabında dinlendirin.
  12. Servisten 45 dakika önce 180 derece altüst ısıttığınız fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Sıcak servis edin.
Afiyet olsun...

Peynirli Börek (1 standart fırın tepsisi için. 16 adet börek)

Ben böreği ilk yaptığımda kıymalı harcı az hazırlayınca ek olarak birde peynirli harç hazırladım. Bu şekilde bir taşla iki kuş bir tepside iki çeşit börek elde ettim. Ama şimdi size bir tepsilik malzeme yazıyorum. Siz gene kendinize göre miktarla oynayabilirsiniz.

Malzemeler
  • 12 adet baklava yufkası
  • 1 demet maydanoz
  • 1 su bardağı beyaz peynir
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • ayçiçek yağı
  • 1 yumurta sarısı
  • susam
Yapılışı
  1. Maydanozu incecik kıyın.
  2. Peynir, maydanoz ve zeytinyağı harmanlayın.
  3. Tezgaha bir adet baklava yufkasını serin. Ayçiçek yağı ile fırça yardımıyla yağlayın. Üzeriner bir kat daha yufka serin. Onuda yağlayın. Üzerine bir kat daha yufka serin bunu yağlamayın.
  4. Yufkanın uzun kenarına harçtan koyun. Uzun bir şerit halinde. Tamamına yaymayın.
  5. Harç koyduğunuz kenardan yufkayı ne çok sıkı ne çok gevşek sarın.
  6. Uzun ruloyu dört eşit parçaya kesin.
  7. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam serpin.
  8. En az 1 saat buzdolabında dinlendirin
  9. Servisten 45 dakika önce 180 derece altüst ısıttığınız fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Sıcak servis edin.
Afiyet olsun...

You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Baklava Yufkası ile Börek"

Yorum Gönder