Çavdar Unundan Küçük Somunlar


Mayalı hamurlarla uğraşmak nedense bana hep zor gelmiştir. Sanırım, birşey yapmaya niyetlendiğim zaman başladığım gibi bitirmek istiyorum, mayalanma kısmı beni sabırsızlandırıyor. Ancak tüm sabırsızlığıma karşın, uzun zamandır da evde ekmek yapmak için yanıp tutuşuyordum. Nihayet haftasonu, niyetine girdim ve uzun zamandır beni bekleyen Sinangil Çavdar Ekmeği Unu'nu gözüme kestirdim. Sonuçta ben memnun, evde esmer ekmeği sevmeyen diğer aile bireyleri bile memnun, somunları bilmiyorum sanırım hemen yenildikleri için biraz bizlere kırgın olabilirler :)

Malzemeler:


- 500 gr. Sinangil Çavdar Ekmeği Unu
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağından iki parmak az su
- 1 paket instant maya

Yapılışı: Un, maya, süt ve su derince bir kap içerisnde yaklaşık 10 dakika kadar homojen, kulak memesi kıvamında bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Hamurun üzeri hafif nemli bir bezle örtülerek sıcak bir yerde 15-20 dakika kadar mayalanmaya bırakılır. Kabaran hamur, 10 eşit parçaya bölünürerek unlu zeminde somun şekli verilerek yağlanmış fırın tepsisine yerleştirilir. (Normal ekmek boyutunda istiyorsanız, hamuru 2 eşit parçaya bölebilirsiniz.) Somunların üzeri yine hafif nemli bir bezle örtülerek sıcak bir yerde, hamurlar iki katı büyüklüğe ulaşana kadar kabarmaya bırakılır. (Ben fırını ısıtıp, sonra kapatarak fırının kendi sıcaklığında mayalandırdım, süre biraz daha kısaldı.) Fırına koymadan önce somunların üzerine biraz un serpilerek, bıçak yardımı ile 2 cm. derinliğinde çizikler atılır. 220 dereceye ayarlı, önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişirilir.

You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Çavdar Unundan Küçük Somunlar"

Yorum Gönder