Çaylı Kek

Cayli Kek

Evlenmeden önce en iyi bildiğim şey kek yapmaktı diyebilirim. O yüzden evde de kekleri hep ben yapardım. Bu kekde en klasiklerinden biridir. Tarif annemden. Ben kek macerasına atılmadan önce her çocuk gibi bizimde mutfağımızın duayeni annemizdi ki halende öyledir canım annem. Ben keki bir kere yaptıktan sonra annem bir daha yapmadı ama. E madem bir yapan var ben ne diye uğraşayım dedi :) Benim canıma minnet. Ablamda bu kekin fanatiklerinden. Hatta Çin'de yaşadığı iki sene boyunca burdan onlara her erzak gönderdiğimizde ben süpriz bu kekten yapar gönderirdim. Ablam için o kadar değerliydiki her dilimini aceleye getirmeden itinayla yerdi . Bana kek yap dediklerinde ilk aklıma gelen tarif olduğundan Can'ın hoşgelesin partisinde de bu keki yapmıştım. Ama sanırım orda kullandığım araba kalıbından olsa gerek istediğim gibi yumuşacık olmamıştı. Sanırım biraz daha geniş bir kalıp daha güzel serpilmesine neden oluyor. Birde pişince kabından çıkarıp o şekilde dinlendirin derim. Ayrıca çaylı olduğundan mıdır nedir bir gün önce yapıldığında ertesi gün demini aldığından daha bir lezzetli oluyor. Ay ne kadar çok konuştum, yeter artık tarife geçeyim :)

Çaylı Kek

Malzemeler
  • 3 yumurta
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı soğumuş çayın sadece demi
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket vanilin
  • 125 gr margarin erimiş (ya da çiçek yağı da kullanabilirsiniz)
Yapılışı
  1. Yumurta ve şekeri iyice köpük oluncaya kadar çırpın. İçine kabartma tozu ve un hariç tüm malzemeyi karıştırıp çırpmaya devam edin.
  2. Unu da sıvı karışıma ilave edip pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar çırpın.
  3. En son kabartma tozunu ekleyip şöyle bir karıştırın. Kabartma tozu çok çırpılmamalı ;)
  4. Yağladığınız kek kalıbına karışımı boşaltın. 175 derecede önceden ısıttığınız fırında yaklaşık 40 dakika, kürdan testinden başarıyla çıkana kadar, pişirin.
  5. Fırından çıkınca hafif ılınmasını bekleyin hemen kabından çıkarın. Üzerini kapatmadan soğumaya bırakın. Soğuyunca üzerine hindistan cevisi serpebilirsiniz. En çok o yakışıyor. Soğuduktan sonra üzerini kapatıp bir gece dinlendirirseniz ertesi gün daha bir lezzetleniyor :) Ama ben genede ilk gün denemeden bırakmam..
Bu arada mutfakta inanılmaz güzel bir koku oluyor ağzınızın sularını toplamak için peçeteyi yanınızdan ayırmayın :) Afiyetler olsun...

Çaylı Kek

You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Çaylı Kek"

Yorum Gönder