Diş hassasiyetine kalıcı tedavi yöntemi


Ağız ve Diş Sağlığı
Diş minesindeki yıpranma ve madde kayıpları dişlerde hassasiyete yol açıyor. Özellikle asitli gıdaları fazlaca tüketen çocuk ve gençler, risk grubunda başta geliyor.

Ayrıca mide reflüsü ve asidi şikayeti olanlarda diş hassasiyeti oluşuyor. Çünkü bu kişilerde gece mide asidi ağza kadar gelebiliyor ve dişlere zarar veriyor. Bunun yanında sert fırça ve fırçalama tekniği kullananlar, diş sıkma ve gıcırdatma problemi olanlar, hamilelik sebebiyle veya diğer sebeplerle sık sık
kusanlar, aşırı soğuk ve aşırı sıcak gıda tüketenler dişlerinde hassasiyet yaşıyor.

Diş hassasiyetinin tedavisinde klasik bir yöntem olarak florlama uygulaması yapılıyor. Dişler, flor iyonlarıyla 6-7 dakika temas ettirilerek, flor iyonlarının diş yüzeyine yapışması amaçlanıyor. Fakat tükürük ve ağza alınan sıvıların yıkama etkisiyle bu şekilde yapılan florlama yönteminde flor iyonlarının yüzde 2 veya 3'ü diş yüzeyine yapışabildiği için hassasiyet giderme ve korumada tek seferde başarılı sonuç alınması zor oluyor. Estetik Diş Hekimliği Akademisi Derneği 2009 kongresinde paylaşılan yeni tedavi yöntemlerinden olan 'diş korumada elektroforez yöntemi ile florlama' işlemi ise özellikle çürüğe eğilimi olanlarda, diş hassasiyeti bulunanlarda ve çocuklarda diş çürüklerine karşı güçlü koruma sağlıyor. Diş Hekimi Aslı Ercanlı Ünal, elektroforez yöntemi ile yapılan florlama işleminde flor iyonlarının diş yüzeyine yapışma oranının yüzde 17'ye çıktığını belirtiyor.

Elektroforez yönteminin yılda bir kez uygulanmasının yeterli olduğunu belirten Diş Hekimi Ünal, şu bilgileri veriyor: "Geleneksel yöntemlerde diş minesi manuel olarak florlanıyor ve tek seferde sadece yüzde 1,7'si örtülebiliyor. İki aşamalı elektroforez yöntemiyle flor iyonları diş yüzeyinde bulunan hidroksit iyonlarıyla birleşiyor ve dişi koruyan florapatit tabakası oluşturuyor. Bu tabaka, asitli ağız ortamında dişi, bakterilerin fiziksel ve kimyasal etkilerinden koruyor."

www. zaman. com. tr

<--Geri

You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Diş hassasiyetine kalıcı tedavi yöntemi"

Yorum Gönder