Kısır

Kisir by Yasemin Mutfakta
Ne kadar tuhaf dimi? Benim gibi yemek blogu sahibi biri ilk defa kısır yapmış. Valla aslında buda benim ne kadar acemi olduğumun ispatı. Şimdi benim canım oğlumun gelmesine şurda bir haftadan az bir zaman kaldı. Yani normal doğum istediğim için her anda gelebilir. Ama doktorun dediğine göre bizimkinin keyfi iyi bir hafta daha bekleyecek :) Hayırlısı artık..
Canım oğluma bir hoşgelesin partisi yapınca menüde kısırın olmazsa olmaz olduğuna karar vermiştik hünerli bayanım Müge ile.. E haliyle bu kısır yapma işide bana düştü. Ve sanki çok biliyormuş gibi aaa ben yaparım canım ne var dedim. Bizim partidekiler sofrada ilk kısırın tadına bakıpta aa ne güzel olmuş dediklerinde ilk defa yaptığımı itiraf ettim. Halen inanmamakta direnselerde arkadaşlar ben gerçekten ilk defa kısır yaptımmmm :). İşte size acemi kısırcının tarifi...

Malzemeler
  • 2 su bardağı köftelik ince bulgur
  • 3 su bardağı kaynar su
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 3 yemek kaşığı biber salçası
  • 5 yaprak kıvırcık marul
  • 2 adet sivri biber
  • tuz, karabiber
  • nar ekşisi
  • zeytinyağ
Yapılışı
  1. Genişçe bir kaseye bulguru koyun. Ayrı bir kapta salçalarla beraber kaynar suyu karıştırın. Salçalar iyice erisin. Salçalı suyu bulgurun üzerine dökün. Çok fazla ezmeden hafifçe karıştırın. Amaç bulgurun her noktasına suyun ulaşması. Sonra kabın üzerini daha geniş bir tabakla örterek bulgurun şişmesine ve dinlenmesine izin verin.
  2. Bu arada marulu ve biberi küçük küçük doğrayın. Bir tarafa ayırın. Şimdi tüm kısır tariflerinin aksine benim kısırımda soğan yok. Ben hamileliğimin başından beri soğan yiyemediğim için kısırımıda koymadım. Arzu ederseniz 2 dal kadar taze soğanı küçük küçük doğrayıp yeşilliklere karıştırabilirsiniz.
  3. Kısırını sosunu tamamen göz kararı hazırladım. Ekşiyi ne kadar sevdiğinize göre değişen birşey çünkü. Ama size yinede aşağı yukarı söyliyeyim. 1 fincan kadar nar ekşisi, 1 fincan kadar zeytinyağ. Tuz ve biber. Hepsini iyice karıştırdım.
  4. Bu arada iyice şişen ve tüm suyunu çekmiş olan bulgur kasesini alın. Ben aşağı yukarı 30-45 dakika beklettim bulguru. Böylece iyice sıvıları özümsemiş ve dinlenmiş oldu.
  5. Bulgura yeşilliği ve sosuda ilave edip çok ezmeden geniş bir kaşık yardımıyla iyice karıştırın. Tadına bakıp sosun miktarı yeterli geldiyse servise hazırdır. Yoksa arzuya göre zeytinyağ veya nar ekşisini artırabilirsiniz..
Afiyet olsun..

You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Kısır"

Yorum Gönder