KUZU ETLİ ŞEVKET-İ BOSTAN

şevket-i bostan yabani olarak yetişen,dikensi yaprakları nedeniyle temizlenmesi çok zor olan,özellikle ege'de sebze yemeklerinin kralı olarak bilinen odunsu bir bitkidir.
sevket-i bostanı her yerde bulunmadığı için satın almak oldukça güçtür.özellikle egede ve akdenizde semt pazarlarında bulabilirsiniz.size tavsiyem temizlenmiş olarak satın almanız.
zaten temizlenmesi oldukça zor olduğu için genellikle asagıdaki gibi temizlenmiş sekliyle satılmaktadır, her yerde bulunmadığı için fiyatı diğer sebze fiyatlarına göre daha yüksektir.
(kilosu 8-10 lira civarında satılmaktadır)
en çok bilenen ve tercih edilen pişirme şekli kuzu etli olanıdır.
giritli türklerin mutfagına ait bu yemeği kesinlikle tatmanızı tavsiye ederim...
1 kg şevket-i bostan
1 adet kuru soğan
500 gr yağsız kuzu eti(kuşbaşı)
1 çay bardağı zeytinyağı
1 limonun suyu
1 tatlı kaşığı un
2 su bardağı sıcak su
tuz

temizlenmiş olarak satın aldığımız sevket-i bostanları iyice yıkayıp 2-3 cm'lik parçalar halinde doğrayın.tekrar yıkayın.
eti yıkayıp süzün.
soğanı soyup yıkadıktan sonra yemeklik doğrayın.
bir limonun suyunu sıkın.
bir kaseye unu alıp limon suyunu azar azar karıştırarak ekleyin.olusan un topaklarını kaşığın arkasıyla ezin.
eti,soğanı ve zeytinyağını tencereye koyup kısık ateşte et suyunu salıp çekinceye kadar kavurun.
yarım su bardağı sıcak su ekleyip,tencerenin kapağını kapatarak 20 dk. pişirin.
daha sonra sevket-i bostanları ekleyin.ocağı orta atese ayarlayın ve kaşıkla ara ara karıştırarak
2-3 dk. pişirin.
ardından unlu-limonlu karışımı ve tuzu ekleyin kaşık yardımıyla 3-4 kez altüst edin.
1.5 su bardağı sıcak suyu ekleyip kısık ateste 30 dk. pişirin.
şevket-i bostanların pişip pişmediğini bir çatalla kontrol edin,yumusayıncaya kadar pişirin.
sıcak servis yapın.

You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "KUZU ETLİ ŞEVKET-İ BOSTAN"

Yorum Gönder