Kızarmış Peykek (Cheesecake)

Kızarmış Peykek by Yasemin Mutfakta
Nihayetinde sayfama geri dönebildim. Güya evdeyim artık çalışmıyorum.. Ama insan evde olunca kendine yapacak çok fazla iş bulabiliyormuş. E bide beklenen bebek olunca onun odasıydı kıyafetleriydi derken günlerin nasıl geçtiğini anlamıyorum bile.. Şuanda oğluşumun odası hazır. Kıyafetleri yıkandı ütülendi çekmecelere yerleşti. Hastane çantamız hazır. Yani şuanda tek eksiğimiz kaldı o da bizzati beyefendinin dünyaya gelmesi.. Artık bekliyoruz.. E bu beklemede bende boş durmayayım sayfamı güncelleyeyim dedim. Ve baktımki bekleyen bir tarifim var bunu bekleyenlerde vardır.
Bu güzel peykek benim ilk ve tek denediğim tarif. Bu ilk denememin resmi değil ama henüz bu tarif dışında bir peykek yapmadım. Bu üçüncü yapışım. Sevgili Hüner ailesinin beyefendisine doğumgününde yaptıklarımdan biride buydu. Zaten resimde kendileri tarafından çekildi.. Ne kadar profesyonel bir resim olduğu ordan anlaşılıyor :)
Tarif Ceren Büke Gülan'ın Ev Yemekleri kitabından. Kitapta anlatımlar çok güzel. Epeyce bir tarifte kullanmayacağım malzemeler var ama onların yerine kendim bişeyler ekleyebilirim. anlatımı ve uygulaması kolay tarifler. Misal bu peykeki tarifteki zamanlara birebir uyarak yaptım. Olağanüstü oldu. Ve hiç çatlamadı :) Kesinlikle tavsiye edilir...

Kızarmış Peykek

Önemli Not: Peykek yapmak sabır işidir. Yani hazırlaması çok kısa sürer ama kıvama gelmesi için epey bekliyorsunuz. Bu tarif için gününde servis edecekseniz 5 saat bekleme süresi olduğunu dikkate alarak başlayın. Bunun 4 saatinde fırınınızında iptal olduğunu hesaba katın. En az 2 saatte soğutmanız gerekir diye düşünürseniz.. Sabah 10 da başlarsanız akşam yemeğinden sonra servis edebilirsiniz diyebilirim. :)


Malzemeler

Tabanı için:
  • 375 gr bisküvi (Sade petibör kullandım)
  • 175 gr tereyağ eritilmiş
İç Malzeme:
  • 500 gr krem peynir (labne değil sade krem peynir kullandım, oda sıcaklığında yumuşamış olsun çırpması daha kolay oluyor.)
  • 200 gr toz şeker
  • 4 adet yumurta
  • 300 ml krema
  • 2 çorba kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 çorba kaşığı limon suyu
Süslemek için:
  • Dr. Oetker hazır beyaz çikolata sosu
  • Ev yapımı böğürtlen reçeli (siz arzu ettiğiniz başka reçellerde kullanabilirsiniz)
Yapılışı
  1. Bisküvileri robotta iyice toz haline gelene kadar çırpın. Tereyağınıda ilave edip iyice karışmasını sağlayın. Karışımı kalıba boşaltıp kenarlara doğru yayın. Tereyağ bisküvilerin yapışmasını sağlıyor. Arada dağılıyorsa da telaş etmeyin zaten okadar bekleme süresinde iyice kenetlenecekler :). Buzdolabında 1 saat bekletin. Normalde tarif için 23 cm'lik yuvarlak kelepçeli kalıp kullanılıyor. Ama ben Hünerler için kalp şeklindeki kelepçeli kalıbımı kullandım. Biraz daha kalın oldu ama yinede süper :)
  2. Tabanı buzdolabında bekletirken son 5 dakikasında içini hazırlamaya başlayın.
  3. Krem peyniri şeker ile iyice çırpın. Yumurtaları teker teker ilave ederek tüm karışımı 4 dakika boyunca çırpın.
  4. Un, limon suyu, tarçını da ilave edip 30 saniye karıştırın.
  5. Soğumuş olan tabanı buzdolabından çıkarın. Peynirli karışımı kalıba boşaltın.
  6. 180 derecelik fırında peykekin üzeri iyice kızarana kadar (kahverengileşecek nerdeyse) kapağını hiç açmadan (!!!!) 1 saat pişirin.
  7. Bir saatin sonunda fırını kapatın. Ama kapağını açmayın. Keki fırında 2 saat kapağı kapalı kalacak şekilde soğumaya bırakın.
  8. Sonra fırının kapağını açın ama gene keki çıkarmayın. 1 saatte kapağı açık olacak şekilde fırının içinde bekletin.
  9. Nihayetinde keki fırından çıkarıp buzdolabına alabilirsiniz. Aslında en güzeli tüm gece buzdolabında kalması ama okadar beklemeye sabırsızlanacağınızı bildiğimden en azından 2 saat buzdolabından dursun derim.
  10. Servis etmeden önce beyaz çikolata sosunu hazırlayıp dilimlerin üzerine dökebilirsiniz.. Birazda bögürtlen reçeli.. Ya da hiç bir sos dökmeden sadece tarçın ile süsleyerek servis edebilirsiniz. Her iki şekildede harika oluyor.
Afiyetler olsun...

You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Kızarmış Peykek (Cheesecake)"

Yorum Gönder