Aşure


Her sene olduğu gibi bu sene de gelenek değişmedi ve en son aşure yapan yine ben oldum. Aslında bunun sorumlusu biraz annem, " aman kızım hepimiz aynı anda yapmayalım, sonra dolapta çok birikiyor." deyince önce kendisi, sonra teyzem ve en sonunda da ben aşure yapabildim. Bu sene de aşure zamanının bitmesine 2-3 gün kala yetiştirdim çok şükür. Aslında aşure yapımı zor değil, ama herşeyi ayrı ayrı kaynatılıp katıldığı için çok oyalıyıcı bir tatlıdır, ama bir o kadar da lezzetlidir.

Malzemeler:

- 1/2 kg. buğday
- 1,5 kg. toz şeker
- 1 su bardağı nohut
- 1 su bardağı kurufasulye
- 1 kahve fincanı pirinç
- 100 gr kuru kayısı
- 100 gr. çekirdeksiz kuru üzüm
- 1 su bardağı süt
- 1 yemek kaşığı nişasta
- 5-6 adet karanfil
- yarım çay bardağı gülsuyu
- 1 portakalın rendelenmiş kabuğu
- süslemek için arzu edilen malzeme (çam fıstığı, kuş üzümü, ceviz, fındık, badem, hindistan cevizi, tarçın vb..)

Yapılışı: Aşurelik buğday bir gece öncesinden büyükçe bir tencereye alınarak üzeri 4-5 parmak geçecek kadar su ile doldurulur ve bir taşım kaynatılır. Nohut ve kurufasulye de beraberce yıkanarak düdüklü tencerede 20 dakika kadar sade suda haşlanır. Ertesi gün, suyunu tamamen çeken buğdayların üzerine 2,5 lt. kaynar su ilave edilerek kısık ateşte (arasıra karıştırmak suretiyle) buğdaylar iyice pişene kadar, yaklaşık 2-2,5 saat pişirilir. Bu süre içerisinde tenceredeki su azalacağı için 2.5 lt. daha kaynar su ilave edilir. (Karışım çok çabuk taştığından tencerenin üzerini açık bırakın.) İlk 1 saat içerisinde tencereye iyice yıkanmış pirinç eklenir. Daha sonra portakal kabuğu rendesi, nohut ve kurufasulyeleri de buğday tenceresine ilave edilir. Bu arada kuru üzüm ve kayısılar küçük bir tencereye alınarak üzeri geçecek kadar suyla doldurulur ve 15 dakika kadar kaynatılır. En küçük cezve içerisine de 5-6 adet karanfilin üzerini geçecek kadar su konularak bir taşım kaynatılır. Kayısı ve üzümlerin suyu süzülerek ve kayısılar 4 parçaya bölünerek buğday tenceresine eklenir. Karanfil kaynatılan cezveden de bir çay süzgeci üzerinden suyu tencereye dökülür. Buğdayın pişmesine yakın şeker ilave edilerek 20 dakika daha kaynatılır. Bu arada tepeleme 1 yemek kaşığı nişasta 1 bardak sütün içerisinde eritilerek o da tencere içerisine katılır ve 10 dakika daha pişirilerek altı kapatılır. (Aşure, koyu bir çorba kıvamında olacaktır.) Aşure soğumadan kaselere paylaştırılır, soğuduktan sonra da üzeri arzu edildiği gibi süslenir.

You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Aşure"

Yorum Gönder