Kış Hazırlıkları:2 (Erişte)

İlkokula giderken mutlaka "kış hazırlıkları" diye konu başlıklı ödevler hazırlardık; "Yazlık giysiler kaldırılır, kışlık giysiler dolaplardan çıkarılır. Sobalar kurulur, odun- kömür alınır. Evler temizlenerek, yorgan ve battaniyeler yataklara serilir. Annelerimiz evlerde salça, reçel, tarhana, erişte yaparlar." diye uzar giderdi. Aradan 30 yıl geçti, şimdi kızım da aynı başlıklı ödevler hazırlıyor. Bunca yıl anneler aynı kış hazırlıklarını mı yapıyor yahu, aynı tas aynı hamam yani :) İşte bu hazırlıklardan birini daha yazıyorum, şimdi okullu olan çocuklarımıza ödevlerinde bir katkım olsun :)








Malzemeler:

- 2 lt. süt
- 7 adet yumurta
- 2 tatlı kaşığı tuz
- aldığı kadar un

Yapılışı: Tüm malzemeler karıştırılarak kurabiye hamuru kıvamında bir hamur tutulur. Hamur 10 bezeye ayrılarak yaklaşık 20 dakika dinlendirilir. Dinlendirilmiş hamur çok ince olmayacak kalınlıkta (0,5 cm.) açılarak sac üzerinde hafifçe pişirilir. Temiz iki sofra bezi arasında soğutulur. (Açık halde soğutulursa hamur kuruyup gevrekleşir.) Hafif pişirilip soğutulmuş hamur 3-4 cm.'lik şeritler halinde kesilerek 5-6 adedi üstüste konulur ve erişte boyutunda kesilir. Bozulmadan dayanabilmesi için temiz bir bez üzerine serilerek 1 hafta kadar kurutulur.

Püf noktası: Ev eriştelerini pişirirken, normal makarnaya göre daha az su kullanıp, kısık ateşte pişirilirse, hem içi, hem de dışı aynı kıvamda pişer. Arzuya göre cevizli, peynirli, domatesli, sarımsaklı yoğurtlu pek çok alternatif yaratılabilir.

You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Kış Hazırlıkları:2 (Erişte)"

Yorum Gönder