Kış Hazırlıkları:3 (Turşu)

Eylül ayının gelmesiyle birlikte pazarlarda turşuluk malzemeler de bir bir görülmeye başlar. Her sene eylül ayında bir turşu kurmaya başlarım, beni kimse tutamaz, dur şundan da kurayım, dur bundan da kurayım diye... Kendimden geçip tükettiğimden fazlasını yaptığımdan dolayı da bir müddet salata yapılmaz, her sofraya turşu çıkar :) Buradan şu sonucu çıkarabilirsiniz; turşu kurmak o kadar kolaydır ki, en zor kısmı turşuluk sebzeleri yıkamaktır, o kadar basit yani. Elimin altından ayırmadığım ve her türlü tarifi tutma garantili Sayın Abdurrahman Cerrahoğlu'nun "Sofra Nimetleri" kitabından aldığım turşu tarifi ile çok beğenilen turşular yapıyorum, bence siz de deneyin. Kitapta 5-6 farklı hazırlanma tarifi mevcut, ancak ben hepsine salatalık turşusu hazırlama tarifini uyguladım, hepsi de oldu.

Malzemeler:

- 1 lt. ılık su
- 2 yemek kaşığı tuz
- 1/2 lt. üzüm sirkesi
- 1 çay kaşığı limon tuzu
- 2-3 baş sarımsak

Yapılışı: Hangi sebzeden turşu kuracaksanız (acur, biber, sivri biber, hafif kızarmış yeşil domates, kornişon salatalık vb...) iyice yıkanır ve bir çatal yardımıyla üzerleri delinerek kavanozlara doldurulur. Kavanoza yerleştirirken arada ayıklanmış sarımsak taneleri de ilave edilir. Yerleştirdikçe üzerlerinden hafifçe bastırarak malzemelerin sıkıştırılması sağlanır. Kavanoz ağzına kadar dolduğunda üzerine aldığı kadar %5'lik tuzlu su ilave edilerek kavanozun ağzı sıkıca kapatılır. Yukarıdaki malzemeler her 1 litre için %5'lik tuzlu su çözeltisi hazırlamada kullanılan malzemelerdir. Kavanozunuzun büyüklüğüne ve turşu yapacağınız malzemenin miktarına göre tuzlu su çözeltisi hazırlamanız gerekmektedir. Yaklaşık 10 günde turşunuz yenmeye hazır hale gelir. (Benim favori turşum hafif kızarmış yeşil domates turşusudur ki, şiddetle tavsiye ederim.)

Afiyet olsun...

You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Kış Hazırlıkları:3 (Turşu)"

Yorum Gönder