Kısır

Biliyorum Ramazan'da kısır pek gitmez ama tadı o kadar güzel olmuştu ki, bu tarifi de es geçmek istemedim. Tamam bu günlük idare edelim, sonra iftar ve sahurluk yiyeceklere geçeriz. Bu gün ilk defa kalktık sahura, çok iyi geldi, içim tuhaf bir heyecanla doldu, özlemişim bir yıldır. Hayırlı, bereketli Ramazanlar olsun inşallah herkes için.

Kısıra gelince, kaç zamandır toplantı sofralarımızın vazgeçilmez çeşnisi oldu kendileri. Aslında kendimi hatırladığımdan beri annemle gittiğim ev gezmelerinden çok aşinayım kısıra. Eskiden ev gezmelerinde, şimdiki gibi çok çeşitte ve hiç görülmemiş şeyler yapılmazdı. Genelde menüde kısır, peynirli poğaça veya börek, bir de elde bir iki yuvarlamayla hop diye top gibi tepsiye oturtulan yoğurtlu kurabiyeler olurdu. (Şimdi kalıplarla ne mucizeler yaratılıyor, kendisine sadece kurabiye desek alınır kurabiyeler herhalde:) Uzun lafın kısası tadıyla, annelerimizin mutfağından taa bizim mutfağımıza kadar uzanan ve belki de kızlarımın mutfağında da göreceğim kısır tarifi Sevgili Dilek'in spesialitesi olarak aşağıda efendim...

Malzemeler:

- 1 paket köftelik ince bulgur

- 3 adet orta boy kuru soğan

- 3 yemek kaşığı domates salçası

- 2-3 su bardağı sıcak su

- 7-8 adet taze soğan

- 7-8 dal taze nane

- yarım demet maydanoz

- 3 adet olgun domates

- 5-6 adet kornişon turşu veya 2 adet salatalık

- 1 su bardağı zeytinyağı

- 1 adet limon

- 1 yemek kaşığı nar ekşisi

- tuz, kırmızı pul biber, karabiber, kuru nane

Hazırlanışı: Köftelik bulgur, büyük yayvan bir kaba alınarak üzerine 1 -2 tatlı kaşığı tuz serpilir. Sıcak su bulguru sadece ıslatacak, ancak üzerini geçmeyecek şekilde üzerine dökülerek bulgur şişmeye bırakılır. (yaklaşık 20 dakika kadar) Ayrı bir tavada küp küp yemeklik olarak doğranmış soğanlar zeytinyağında öldürüldükten sonra üzerine salça da eklenerek, salça iyice eriyene kadar tekrar çevrilir. ( yağda öldürüldüğü zaman bulgur ve soğan mideyi hiç rahatsız etmiyor, bu da onun püf noktası) Taze soğan, taze nane, maydanoz, turşu veya salatalık ve domates ince ince doğranarak bulgura eklenir. Son olarak salçalı karışım, baharatlar ve limonsuyu da eklenerek üzeri arzu edildiği gibi süslenir.

You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Kısır"

Yorum Gönder