Kısır
Biliyorum Ramazan'da kısır pek gitmez ama tadı o kadar güzel olmuştu ki, bu tarifi de es geçmek istemedim. Tamam bu günlük idare edelim, sonra iftar ve sahurluk yiyeceklere geçeriz. Bu gün ilk defa kalktık sahura, çok iyi geldi, içim tuhaf bir heyecanla doldu, özlemişim bir yıldır. Hayırlı, bereketli Ramazanlar olsun inşallah herkes için.
Kısıra gelince, kaç zamandır toplantı sofralarımızın vazgeçilmez çeşnisi oldu kendileri. Aslında kendimi hatırladığımdan beri annemle gittiğim ev gezmelerinden çok aşinayım kısıra. Eskiden ev gezmelerinde, şimdiki gibi çok çeşitte ve hiç görülmemiş şeyler yapılmazdı. Genelde menüde kısır, peynirli poğaça veya börek, bir de elde bir iki yuvarlamayla hop diye top gibi tepsiye oturtulan yoğurtlu kurabiyeler olurdu. (Şimdi kalıplarla ne mucizeler yaratılıyor, kendisine sadece kurabiye desek alınır kurabiyeler herhalde:) Uzun lafın kısası tadıyla, annelerimizin mutfağından taa bizim mutfağımıza kadar uzanan ve belki de kızlarımın mutfağında da göreceğim kısır tarifi Sevgili Dilek'in spesialitesi olarak aşağıda efendim...
Malzemeler:
- 3 adet orta boy kuru soğan
- 3 yemek kaşığı domates salçası
- 2-3 su bardağı sıcak su
- 7-8 adet taze soğan
- 7-8 dal taze nane
- yarım demet maydanoz
- 3 adet olgun domates
- 5-6 adet kornişon turşu veya 2 adet salatalık
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 1 adet limon
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi
- tuz, kırmızı pul biber, karabiber, kuru nane
0 Response to "Kısır"
Yorum Gönder