Limonlu Cheesecake / Peykek

Limonlu Peykek / Lemon Cheesecake

Ayy çok şükür! Sonunda başardım! Seni pişirdim. Hem de sapasağlam sofraya getirip böyle koca dilimler halinde servis ettim. :) (Aslında bu dilim pek de kocaman değilmiş yahu, ee koca peykek yenilip kalan son dilim olunca... neyse siz kocaman hayal edin :) )
Şimdi diyeceksiniz yahu bu kadar zormu! Aslında değil ama benim için gerçekten önemli bir başarı. Bu tarifi ilk paşamın doğumgününde yaptım. Bilmem sofrada dikkatinizi çektimi. En alt sol köşede üzeri renkli şekerle süslü, henüz çember kabından çıkmamış. İşte o kendini cheesecake zanneden limonlu muhallebi! evet evet tam anlamıyla muhallebi. Zaten doğum gününü anlatırken hiç bahsetmedim ondan. Tamamı çöpe gittiğinden mi, tüm malzeme ziyan olduğundan mı yoksa binbir çeşiti sorunsuz yapıp onda takıldığım için kendime kızdığımdan mı.... Neden ne olursa olsun bahsetmedim işte ondan. Ama şimdi başarınca insan başarısızlığını daha kolay anlatıyor nedense :D.
Tarif sevgili Alacarte Neslos'dan. Teeeee Sencer paşamla kucaklaşma partisine getirmişti. Bi keki birde parmaklarımızı yemiştik. Zaten Neslos cheesecake konusunda çok başarılı. O gün bugün aklımdaydı yahu şu tarifi yapayım diye. Sonra paşamın doğumgününde hüsran olunca erteledikçe erteledim. Ama bu sefer nasılsa kızlar yabancı değil en kötü koyarım muhallebi kasesine kaşık kaşık yerler dedim. Ancak bu sefer başarddıımmmm lay lay laayy :)))

Limonlu Peykek

Malzemeler

Taban için
  • 2 paket (400 gr) petibör bisküvi (hüsran olduğum da burçak kullanmıştım vıcık vıcık yağ akmıştı. Onun için aynen kızarmış peykekte olduğu gibi gene petibör kullandım.)
  • 175 gr tereyağ
Peykek için
  • 600 gr krem peynir (Pınar sade krem peynir kullandım, şiddetle tavsiye ederim! Mümkünse bir gece önceden oda ısısına çıkarın ki iyice yumuşasın. Ya da en az 4 saat oda ısısında beklemiş olsun.)
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 4 adet orta boy yumurta
  • 5 tepeleme tatlı kaşığı mısır nişastası
  • 1 paket sıvı krema (200 ml)
  • 1 adet limon (suyunu sıkın, kabuğunu rendeleyin)
Yapılışı
  1. Bisküvileri robotta iyice ufalayın. Tereyağını eritip bisküviye ilave edin. İyice karıştırın.
  2. Tabanına yağlı kağıt serdiğiniz standart 23 cm lik kelepçeli kalıbın tabanını ve kenarlarını bisküvi kırıntıları ile iyice kaplayın. Buzdolabına kaldırıp 1 saat bekletin.
  3. Krem peynirle şekeri mikserde şeker iyice eriyip peynirle beraber kremamsı bir kıvam alana kadar çırpın.
  4. Nişastayıda ilave edip çırpmaya devam edin.
  5. Yumurtaları bir kaseye kırın. Sonra peynirli karışıma teker teker ilave edin. Her yumurtadan sonra mikseri en yüksek devirde 3-5 saniye çırpıp yumurtanın karışmasını sağlayın ama çok da çırpmayın. Bu şekilde yumurtaların tamamını ilave edin.
  6. En son krema, limon kabukları ve limon suyunuda ilave edin. Bir 5 saniye daha çırptıktan sonra buzdolabından kalıbınızı çıkarın. Ve karışımı kalıba boşaltın.
  7. 175 derece turbo olmayan fırında 10-15 dakika pişirin. Daha sonra fırının kapağını hiç açmadan ısıyı 90 dereceye düşürüp 60-70 dakika daha pişirin. Piştiğini anlamak için kekin tam ortasının parlak veya ıslak olmaması gerekiyor. Ya da kek kalıbını hafif salladığınızda ortasının sallanmaması lazım.
  8. Keki fırından çıkarıp soğuyana kadar oda ısısında, soğuduktan sonra bir gece buzdolabında dinlendirin. Ertesi gün servis hazırdır.
Afiyet olsun...

You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Limonlu Cheesecake / Peykek"

Yorum Gönder