Mantar Graten



Bayılırım mantar gratene, ne zaman dışarıda bir yemek yesem sıcak meze olarak birinci tercihimdir. Evde bir çok denememde hüsrana uğradım, çünkü o güzelim, kar gibi mantarlar kavrulduğu zaman kapkara oldular. Tadı açısından sorun olmasa da, görüntü hiç de göze hitap etmiyordu. Taa ki, mantarları konserve yaparken, birazını da mantar graten yapayım diye düşünene kadar. Limonlu suda haşlanan mantar rengini hiç kaybetmiyor, olleyyyy!.. ( 3. fotoğrafı, mantarın rengini nasıl koruduğunu göstermek için çektim :)

Malzemeler:

- 400 gr. kültür mantarı
- 50 gr. kaşar peyniri
- 2 su bardağı su
- 1 adet limon
- tuz, karabiber

Yapılışı: Küçük bir tencere içerisine su ve 1 limonun suyu konulur. Mantarların herbiri, bıçakla dip kısımlarından şişkin kısımlarına doğru olmak üzere zarları soyularak temizlenir ve güzelce yıkanır. (Mantarı ovarak yıkamak çok önemli, çünkü tamamen gübre içerisinde yetişiyorlar.) Mantarlar saplarını kesmeden ve parçalara ayırmadan bütün olarak tencere içerisine atılır ve su sapsarı olup fazlalaşana, mantarlar da suyunu kaybedip küçülene kadar yaklaşık 20-25 dakika kadar haşlanır. (Yarım kiloya yakın olmasına aldanmayın, haşlanınca bir avuç kalıyorlar.) Suyu süzülüp fırın kabına alındıktan sonra üzerine tuz ve karabiber dökülerek harmanlanır ve rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirlerek fırına verilir. 170 dereceye ayarlı fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. (Tarifte hiç yağ yok farkındayım, ben bu tarifte hiç yağ kullanmıyorum.)

You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Mantar Graten"

Yorum Gönder