Güllaç


Ramazan ayına özel bir tatlı olan Güllaç, adıyla, çok hafif tadıyla, nefis gül kokusuyla ve çok basit olan tarifiyle bu aya çok yakışan bir sütlü tatlı. Sevmeyeni hiç ağzına sürmüyor ama, tatlının özelliği gül suyundan geliyor, bence olmazsa olmazı. Aslında yufkaları 2 yıl süreyle dayanabiliyor, ama gene de Ramazan ayından sonra yapmak pek aklıma gelmiyor nedense. Ramazanın son haftasında bir güllaç tarifi de benden olsun...

Malzemeler:


- 1 paket güllaç yufkası
- 2 lt. süt
- 700 gr. toz şeker
- 1 adet şekerli vanilin
- yarım çay bardağı gül suyu
- 1 su bardağı dövülmüş ceviz
- üzeri için file fındık veya ceviz, nar taneleri

Yapılışı: Süt ve şeker beraber kaynatıldıktan sonra içerisine şekerli vanilin ve gül suyu ilave edilerek hafif ılıtılır. Yufkaların parlak kısımları üste gelecek şekilde tepsiye yerleştirilerek üzerine 1 kepçe süt dökülerek ıslatılır. Diğer güllaç yaprakları da aynı şekilde ıslatılarak üst üste konulur. Bir paketten yaklaşık 10-11 adet çıkan güllaç yapraklarının 5. sırasına dövülmüş ceviz serilir. Bütün yapraklar yerleştirildikten sonra kalan süt de üzerine döküldükten sonra, sütü içerisine çekmesi için 1-2 saat buzdolabında bekletilir. Üzeri ceviz, fındık, antep fıstığı veya nar taneleriyle arzu edildiği gibi süslenerek servis edilir.

You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Güllaç"

Yorum Gönder