Şekerpare

Şekerpare dendiği zaman ilk çağrışım yapanlar; annem, bayram ve kuru fasulyedir. Ne alaka diye sorarsanız; annemin şekerparesi çok güzel olur. Her bayram annemin bayram menüsü de klasiktir; mercimek çorbası, etli kuru fasulye, tavuklu pilav ve şekerpare+kadayıftır. Yaptığım şekerparenin tadı güzeldi (annem "aferin benim kızıma, bak isteyince nasıl oluyormuş." diye beni onurlandırsa da), anneminki kadar güzel değildi. Tarif onun tarifiydi ama sanırım tadının aynı olabilmesi için anne elinin değmesi gerekiyordu :)

Malzemeler:

- 1 paket margarin (oda sıcaklığında)
- 1 su bardağı pudra şekeri
- 4 yemek kaşığı irmik
- 3 yemek kaşığı hindistan cevizi
- 3 adet yumurta
- 5 su bardağı un
- 1 adet şekerli vanilin
- 1 adet kabartma tozu

Şerbeti için:

- 3 su bardağı şeker
- 3 su bardağı su
-1 yemek kaşığı limon suyu

Yapılışı: Bir yumurtanın sarısını tatlının üzerine sürmek için ayırdıktan sonra kalan tüm malzemeler beraberce yoğrularak yumuşak bir hamur elde edilir. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak kurabiye yapar gibi tepsiye dizilir. Hepsinin üzerlerine birer fındık yerleştirilerek üzerlerine yumurtanın sarısı sürülür. Önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında üzerleri hafifçe kızarana kadar pişirilir. Şerbeti için; 3 su bardağı şeker ve 3 su bardağı su küçük bir tencerede kaynatılır. Şerbet kaynayınca limon suyu ilave edilerek kısa bir süre daha kaynatılır ve ılınmaya bırakılır. Şekerpareler piştiği zaman fırından çıkarıp 3-4 dakika bekledikten sonra ılık olan şerbet şekerparelerin üzerinde gezdirilerek dökülür. Üzerine başka bir tepsi kapatılarak kurabiyelerin, şerbeti çekmesi sağlanır. Soğuk olarak servis edilir.

You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Şekerpare"

Yorum Gönder